Fejtón: Akú zrkadlovku si mám kúpiť?

26.04.2012 23:47

Každú chvíľu sa niekto spýta túto otázku. Z čítania diskusných príspevkov mi vyšlo jediné:

 

Jednoznačne si musíš kúpiť D90!


Je to foťák z roku 2008, takže určite už má všetky chyby vychytané. A najlepšie z bazáru: ušetríš neskutočné prachy, ktoré ti potom zvýšia na čistenia snímača (prípadne hľadáčika), alebo doladenie AF. Že ti zostane len pár cvakov kým vycvakáš uzávierku sa netráp, aspoň budeš mať dôvod kúpiť si o pol roka novší, lepší model. Nikon ho predsa konečne musí vydať .. veď D300s je vlastne to isté ako D300 z roku 2007, tento rok určite vydajú nástupcu.
Uvidíš, to bude taká pecka, že napríklad kačky keď ťa s ním uvidia tak budú za tebou doliezať aby si ich odfotil!

K nemu samozrejme objektív 18-105, lebo je najlepší. Neexistuje lepší objektív, veď to povedal Fero z Hornej Dolnej, ktorý si ho pred mesiacom kúpil, takže vie o čom hovorí. Tej porovnávacej recenzii ktorá tvrdí že klasický seťák je rýchlejší a kvalitnejší never. Ani tým záberom v tej recenzii, sú to podvrh. To len napísali sklamaný predajcovia ktorým sa isto seťáky váľajú po sklade.

Sigmy alebo Tamrony si nekupuj, trpia na FF alebo BF (front focus/back focus). A vlastne žiaden FF/BF neexistuje (veď zrkadlovky sú dokonalé), stačí zacloniť na F22 a už ten objektív bude zaostrovať presne...

Jedine Nikkor, veď Nikon má toľko veľa objektívov, v budúcnosti si určite lepšie vyberieš. Môžeš si vybrať aj kinofilmové manuálne sklá bez autofocusu z roku 1975. Čo na tom že už aj dnešné seťáky sú lepšie, že na digitál sa nehodia (kvôli odleskom od senzora), hlavné je že môžeš.
Pamätaj na to, že objektívy si kupuješ na celý život, nie ako telo ktoré je za pár rokov morálne zastaralé.
To že sa staré objektívy na natáčanie videa nehodia nech ťa netrápi: veď zaostrovať môžeš aj manuálne a hluk počas zaostrovania/zoomovania jednoducho vyriešiš keď tam proste dorobíš úplne iný zvuk.

A hlavne, nenaleť na reči o bezzrkadlovkách. Foťák ktorý nemá zrkadlo nemôže byť kvalitný, to dá predsa rozum. Zrkadlo zlepšuje kvalitu 10 x .. nie 10, dokonca až 100 násobne!
Bezzrkadlovky sú ako kompakty, takže určite pomaly zaostrujú. Mám to overené, lebo kompakt mám už 8 rokov a stále je rovnako pomalý. Never tým marketingovým rečiam že majú najrýchlejšie zaostrovanie na svete, veď kedy reklama hovorila pravdu?
Alebo že majú najrýchlejšiu reakciu na spúšť. To je určite blbosť, lebo nič nemôže byť rýchlejšie ako sklopenie zrkadla.


Ak ti budú tvrdiť ze fotenie cez displej je niekedy pohodlnejšie tak kecajú, veď nasadiť si foťák na oko, nastaviť si kompozíciu, zamieriť na zaostrované miesto stredovým bodom, namáčknutie, prekomponovanie na pôvodnú kompozíciu, ustálenie foťáku a docvaknutie trvá len desatinu sekundy. Čo už iné môže byť pohodlnejšie?
Že dotykové ovládanie? Nedaj sa vysmiať, to nikdy nemôže fungovať. Veď si tým len zapatláš displej a potom nič nebudeš vidieť.

Alebo detekcia tvárí? Určite je to zbytočnosť, keďže je doteraz implementovaná len v najdrahších nových FF zrkadlovkách ktoré sa ešte ani poriadne nepredávajú.

Alebo ten argument s histogramom: že vďaka nemu možno robiť postprocessing ešte pred odfotením.
Kto potrebuje vidieť histogram ešte pred odfotením záberu? Veď si ho v kľude môžem pozrieť po odfotení .. a keď to nebude ono môžem spraviť ďalší záber. A vôbec: ničoho sa nemusíš báť, veď keď netrafíš expozíciu tak to zachrániš z RAW-u, veď D90 má veľkú rezervu vo svetlách. Keď ti bude niekto tvrdiť ze to len ich procesor/firmware pracuje neefektívne a nevie tie informácie (dynamický rozsah snímača) využiť, to len závidia lebo oni takú rezervu nemajú.

Nezabudni ze u foťáku je najdôležitejšie kontinuálne snímanie s preostrovaním. Čo na tom že chceš fotiť krajinky, kontinuálne ostrenie je nutnosť, s ktorou vždy budú mať zrkadlovky navrch. S ním má D90 až 4.5 fps, kdežto E-M5 ako najrýchlejšia bezzrkadlovka (ak nerátame Sony SLT a Nikon 1) len 4.2 fps, takže sa to vôbec nedá porovnávať. Tých jeho 9 fps sa neráta, lebo tie má E-M5 len so single focusom (už sa potom nedoostruje).

A bezzrkadlovky vôbec nie sú menšie, len sú tenšie. Čo na tom že vážia asi polovicu a sú skladnejšie (vojdú sa hocikde), foťák predsa musí visieť na krku, inak nie si ten správny kápo.

Nuž, vidíš aké je to rozhodovanie jednoduché.
Teraz šup šup do obchodu .. alebo vieš čo? Kúp si radšej ten môj, jeden mám odložený na poličke...

Diskusná téma: Fejtón: Akú zrkadlovku si mám kúpiť?

Titulok: všetky osoby a udalosti a sú vymyslené Vložil: Ganec Dátum: 27.04.2012

nie, naozaj nemám na poličke D90 na predaj :-)

Titulok: Srandista.. Vložil: DUDIS Dátum: 27.04.2012

Asik sa Ťa niekto snažil vytočiť.. a podarilo sa..
Osobne si myslím, že nie je všetko čierne a biele.. 90tka niekomu postačí a na špecifický druh fotenia sa využije a hlavne pre ľudí čo chcú pevnejšie robustné telo (s ktorým sa dá pochváliť :) ) a nemajú dosť financií..
Známej som (keďže rada fotí krajinky) doporučoval J 1 že je malý skladný, celkom rýchly a krajinky bude aj tak fotiť za dobrého počasia.. ale fenomén "zrkadlovka" je silnejší.. takže ešte tápe..
A vraciam sa k pointe.. niekto preferuje to a niekto to.. niekto najviac hľadí na kvalitu tela (materiály spracovanie), niekto na obrazový výstup, ďalší je limitovaný cenou, ďalší rozmermi.. a podľa toho sa rozhoduje..
kvalitný záber sa dá dosiahnuť aj z lacnejšími malými mašinkami ale niekde (hlavne šport) si nepomôžeš..
TEDA AKÚ ZRKADLOVKU: tú, čo ťa poteší výstupom, splní očakávania, dobre sa drží, neprekáža a hlavne máš na ňu.
:)

Titulok: Re:Srandista.. Vložil: Ganec Dátum: 28.04.2012

Nebol som vytoceny, len som si uvedomil ze nech napisem hocico tak tak ludia naschval spravia presny opak (ako reign poznamenal: ze ked napisem nieco priamo, tak je to vlastne antireklama).

Skusil som teda "napisat negativny argument".
Napadlo ma ze pridam aj ostatne argumenty majitelov zrkadloviek a sparodujem ich. No uz to bolo velke ako prispevok do diskusie, tak som to este doplnil (napr. o nastupcovi D300) a pokusil sa to cele spravit ako humoristicko-satiricky clanok.

Titulok: Tragikomický srandista Vložil: Peter Dátum: 27.04.2012

To že ťa tak vytočílo, že niekto doporučí Nikon 90 a nie tvoju obľúbenú značku a systém tak to je posadnutosť a nebolo by od veci sa nechať trochu preliečiť. Tak to dopadne keď vysledkom snaženia je fotoaparát a nie fotografia. Je dobré poznať techniku ktorou fotím, ale urobiť z nej fetiš nie je zdravé. Keby fotografia bola tvoja priorita, tak by si sa nebavil o tom čím fotiš, ale ako a čo fotíš. Fotografuj čím chceš a nechaj fotografovať iných čím chcú a pokoj tvojej duši.

Titulok: Re:Tragikomický srandista Vložil: Ganec Dátum: 27.04.2012

Myslis ze je problem u mna? Ja som len uviedol lepsie vyhovujuci model a vymenoval som jeho 4 vyhody (vyplyvajuce z diskusie). Vies aka bola odpoved?

Citujem z tej diskusie:
"MarkFX chce zrcadlovku, tak si strč ty svoje bezzrcadlovky za klobouk a neblij tady neustále ty svoje nesmysly."

Co by si mu na to odpovedal?

Titulok: Re:Re:Tragikomický srandista Vložil: Peter Dátum: 27.04.2012

Že má pravdu. Z toho čo si citoval vyplýva, že chcel zrkadlovku. To že je tebou doporučovaný model výhodnejší, je tvoj názor. Určite je problém u teba, lebo si konfrontačný a tvoje príspevky nekriticky vnucujú olympusy, prípadne značky, ktoré ty uznaš za vhodné, bezzradlovky, nectia si názory iných. A čo je horšie, mám dojem, že ti to spôsobuje potešenie, rozhádať, rozoštvať a potom sa na tom bavíš. Prečo neustále nanucuješ bezzrkadlovky. Vyhovujú tebe, Ferovi z hornej dolnej. Každý odstavec čo píšeš v článku sa dá vyvratiť. Mám dojem, že v tvojom prípade je to v hlave zakorenená averzia proti niektorým značkám a zrkadlovkám.
Ty že si si kúpil o 0,70 sekundy rychlejší Pen 3, pozeráš cez displej, máš Olympus fotíš lepšie?

Titulok: Re:Re:Re:Tragikomický srandista Vložil: Ganec Dátum: 28.04.2012

Nie, to vyplyvalo len z nazvu diskusie. Z poziadaviek a prispevkov pre zmenu vyplynulo ze len nema dostatok spravnych informacii.
Nikomu nic nevnucujem, len poukazujem na to ze existuje aj ine (mozno vhodnejsie) riesenie. Inymi slovami: rozsirujem obzory.

> nectia si názory iných

Zamyslel si sa nad tym kto si cti MOJE nazory?
Ved ma vsetci posielaju do horucich pekiel nech by som aj napisal "vonku krasne svieti slniecko".

> mám dojem, že ti to spôsobuje potešenie, rozhádať, rozoštvať a potom sa na tom bavíš

Nesud ma podla seba.
Ja si naozaj myslim ze by to bolo pre neho lepsie riesenie.

> Každý odstavec čo píšeš v článku sa dá vyvratiť.

to bola satira, ak vies co to znamena.
Ak si to nepochopil, pouzil som tam najcastejsie REALNE argumenty PROTI bezzrkadlovkam.
Konkretne v tej diskusii nezazneli, lebo uz mnohi z minulych diskusii vedia ze mam pravdu. Preto uz len utocia na moju osobu.

> fotíš lepšie?
Pohodlnejsie, rychlejsie, jednoduhsie, mam menej odpadu => teda vlastne ano

Titulok: aký foťák? Vložil: Iygor Dátum: 13.05.2012

Najčastejšie diskutovaná téma na fotoportáloch a vždy s najväčším počtom príspevkov je "aký fotoaparát si mám kúpiť". Smiešne je že všetci diskutujúci najlepšie vedia čo by potreboval iný fotograf, dokonca sa medzi sebou hašteria o to kto to vie lepšie... Do takýchto nikam nevedúcich diskusií sa nezapájam a ako som si všimol tí rozumnejší už tiež nie.

Titulok: Re:aký foťák? Vložil: DUDIS Dátum: 20.05.2012

Svätá pravda
:)

len dodám: najlepší je ten čo máš pri sebe..

Pridať nový príspevok